Održana sjednica Skupština HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u petak (18.3.2022.) razmatrala je, među ostalim, i Prijedlog Strategije ruralnog razvoja HNK-a za period od 2021.-2027. godine finansijskog okvira od oko 193 miliona maraka.

Imamo tri strateška cilja, 10 prioriteta i 25 mjera. Strateški ciljevi su održivi razvoj poljoprivrede, održivo upravljanje prirodnim resursima i prilagođavanje klimatskim promjenama, te ravnomjeran razvoj ruralnih područja na prostoru kantona”, kazao je prije sjednice predsjedavajući Skupštine Šerif Špago.

Dodao je kako se raspravlja i o prijedlogu zaključaka vezanih za stanje u zdravstvu u HNK.

Osnivači domova zdravlja su općine i one određuju sistematizacije radnih mjesta i sve što je vezano za funkcioniranje i rad domova zdravlja. Kada je u pitanju inicijativa za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, koju su pokrenule vijećnice Gradskog vijeća Mostara, Hercegovačko-neretvanski kanton, kojia preko Zavoda zdravstvenog osiguranja finansira djelatnost i usluge koje se obavljaju u domovima zdravlja i bolnicama, neće izostati u smislu podrške svim pozitivnim aktivnostima unutar zdravstvenih ustanova”, kazao je Špago, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Za domove zdravlja su, kako kaže, za ovu godinu predviđena tri miliona maraka.

Na dnevnom redu sjednice je bilo i izjašnjenje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama u HNK.

error: Content is protected !!