Održana redovna sjednica IO KO SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije u Mostaru je održao redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i prezentacije realiziranih zaključaka koje je prisutnim izložio sekretar Almir Ačkar, pristupilo se razmatranju delegiranih tačaka.U pregledu aktuelne političke situacije, predsjednik Edin Mušić izdvojio je kako su u periodu između dvije sjednice Konjic i Stolac dobili status gradova, čime je HNK postao kanton sa četiri grada. Urađena je kraća analiza posljednje faze razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, kao i eventualnih refleksija koje bi mogle uslijediti u narednom periodu. Mušić je posebno istakao posjete delegacije SDA koje su do sada u tri navrata boravili u dijaspori, na kojima su učestvovali predstavnici SDA HNK, Džafer Alić, Osman Ćatić, Salem Marić i Šerif Špago, označivši ih izuzetno uspješnim i korisnim.

U izvještaju je posebno značajnim i efikasnim tretirano obilježavanje 1. marta Dan nezavisnosti BiH, koje je na području HNK popraćeno velikom brojem svečanih tribina i kulturno-zabavnih manifestacija. Prema zaključku IO KO SDA, operativno na terenu se krenulo sa realizacijom aktivnosti koji provode Gradske i Općinske organizacije u 101 mjesnom odboru, što je označeno kao važna aktivnost komunikacije sa građanima i pripreme za nadolazeće izbore.

Postignuti Sporazum Vlade HNK sa Sindikatima još jedna je od aktivnosti kojoj su značajan doprinos dali ministri SDA čime je postignuta dodatna stabilnost u funkcioniranju kompletnog operativnog sistema u ovom kantonu. Rad Asocijacije mladih SDA HNK ocijenjen je izuzetno produktivnim i uspješnim, kao i rad Kantonalne organizacije žene SDA HNK koja je organizirala uspješnu i zapaženu javnu tribinu koja je održana u Mostaru.

Mušić je naglasio kako nadolazeći Ramazan koji vjernicima donosi ibadet, treba iskoristiti za susrete i druženja, kao i uređenje prostora pred nadolazeću turističku sezonu u Hercegovini.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK Elvedin Grcić informisao je članove Izvršnog odbora o radu ovog zakonodavnog tijela, navodeći kako Skupština ostvaruje sve planirane i delegirane materijale sa uglavnom usaglašenim stavovima.

Adnan Faladžić ministar finansija prezentirao je izvještaj o radu Vlade, ističući kako je posljednjem periodu održano pet sjednica na kojima je usvojena značajna zakonska rješenja i stvorene pretpostavke za dalji razvoj kantona.

Faladžić je naglasio kako je potpisom ugovora sa Sindikatama osigurano povećanje plaća svim budžetskim korisnicima za 8% od aprila tekuće godine i dodatno povećanje od 7%, koje će se primjenjivati od 1. januara naredne godine.

Predstavnici Gradskih i Općinskih organizacija SDA iz HNK prezentirali su rad, djelovanje i aktivnosti koje provode unutar svog područja djelovanja, izražavajući kako se poštuju i provode smjernice planirane u koordinaciji sa Kantonalnom organizacijom SDA HNK.

Mirza Lalić predsjednik Asocijacije mladih SDA HNK informisao je Izvršni odbor o radu ove organizacije u prvih 100 dana svoga predsjedavanja, ističući brojne aktivnosti, sastanke, posjete, kao i učeće mladih u organizaciji svih važnijih manifestacija u HNK.

Alisa Hajdarović predsjednica Kantonalne organizacije Žene SDA HNK prezentirala je rad ovog izuzetno aktivnog i dinamičnog stranačkog organa, posebno ističući uspješno organiziranje tribine radnog naziva „OsnaŽena“ koji je privukao pažnju šire javnosti u BiH, te se zahvalila svima koji su pomogli u njenoj realizaciji. 

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK donio je više zaključaka operativne prirode koji trebaju dodatno osnažiti rad i poziciju stranke u narednom periodu na području Hercegovine.

error: Content is protected !!