Održana 18. sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona

Na sjednici održanoj u četvrtak (21.4.2022. g.) Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je Izvještaj o radu Vlade HNK za 2021. godinu, kao i Program rada Vlade za 2022. godinu.

Skupština je dopunila Program rada usvojenim zaključcima koji se odnose na smanjenje procedura i rokova za izdavanje neophodnih dozvola pri realizaciji investicija na prostoru Kantona, a zadužila je Vladu HNK-a da osigura poštivanje zakonskih odredbi vezano za penzionisanje svih zaposlenika kantonalnih organa i institucija, koji su stekli zakonske uslove za penzionisanje, priopćeno je iz Skupštine HNK-a.

Skupština HNK-a je usvojila i Zakon o termoenergetskoj inspekciji. Postojeći zakon koji se mijenja u trenutku donošenja je osigurao jačanje funkcije nadzora u organima kantonalne uprave, zakonitost rada, povećanje efikasnosti, racionalnosti, tehničku sigurnost i primjenu svih mjera i radnji kojima se osigurava zaštita života i zdravlja ljudi, zaštita okoliša i materijalnih dobara, te je izvršena podjela nadležnosti između kantonalne i federalne inspekcije.

Međutim, praktičnom primjenom istog zakona se pokazalo da su pojedine odredbe Zakona koje se odnose na subjekte nadzora, prava i obaveze inspektora, nedorečene, zbog čega ga je trebalo prilagoditi potrebama, navodi se u priopćenju.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o cestovnom prijevozu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog mogućnosti potpune provedbe istog, a vezano za funkcionisanje taksi prijevoza i uređenja taksi stajališta.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Kantonalnog javnog pravobranilaštva za 2021. godinu, a primljeni su na znanje Izvještaji o radu Kantonalnog suda Mostar i Tužilaštva HNK-a.

Usvojen je Nacrt urbanističkog projekta turističke zone „Karaotok“, u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značenja za HNK i Park prirode „Hutovo blato“, kojim je, između ostalog, zaduženo nadležno ministarstvo da u narednih 30 dana organizuje javnu raspravu.

(FENA)

error: Content is protected !!