Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Mostaru je održao redovnu sjednicu na kojoj je tretirano šest tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja dnevnog reda i prezentacije realiziranih zaključaka sa prethodne sjednice od strane sekretara Almira Ačkara, predsjednik Edin Mušić, analizirao je sve važna dešavanja koja su desila u periodu između dvije sjednice, te najavio događaje koje očekuju stranku i njene članove u narednom periodu.

Naglašeno je kako je na području našeg kantona tokom ramazana organiziran veliki broj druženja i susreta u organizaciji stranačkih organizacija, kao i od drugih brojnih kolektiva što je jasno ukazalo na veliku homogenost i zajedništvo Bošnjaka u Hercegovini.

U toku je realizacija ili su u fazi pripreme poznati kulturni festivali u Mostaru i Konjicu. Održan je tradicionalni događaj „Dani Mevluda i Zikra“ koji je nakon pandemije Covid 19 ponovo okupio veliki broj vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona. Sportski klubovi iz Hercegovine ostvarili su izuzetne uspjeha, te im je predsjednik Mušić svima uputio srdačne čestitke.

Kroz cijeli prostor HNK u toku je realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, prvenstveno onih u oblasti saobraćaja, tako da se do kraja juna očekuje završetak generacijskog projekta na izgradnji dionice Stolac-Neum, i početak spajanja najimpozantnije građevine na koridoru VC, mosta  kod Počitelja u dužini od 970 metara.

Mušić je naglasio kako su u toku pripreme za održavanje manifestacije „Putevima pobjede“ koja će se održati u Podveležju, kao i manifestacije „Dani trešnje“ međunarodnog sajma privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma. Stranka demokratske akcije obilježava svoju godišnjicu u vremenu turbulentnih  političkih procesa u Bosni Hercegovini, naglasio je Mušić, te najavio planirane događaje tim povodom i naveo kako upravo ovo vrijeme zahtjeva maksimalan angažman svih članova i simpatizera stranke i potrebu bezrezervne podrške SDA i predsjedniku Izetbegoviću.

Predsjedavajući Skupštine HNK i potpredsjednik SDA Šerif Špago osvrnuo se na rad, zaključke i planirano djelovanje Predsjedništva Stranke, te članove Izvršnog odbora upoznao sa radom zakonodavnog tijela kojim predsjedava.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović nakon zakonodavne, analizirao je rad izvršne vlasti iznoseći veliki broj aktivnosti, prijedloga, zaključaka, odluka i rješenja koje su urađene na tim sjednicama.

Prateći dinamiku Centrale Stranke i provodeći mjere za pripremu Općih izbora koji će se održati u oktobru 2022. godine, IO KO SDA HNK imenovao je operativni izborni štab.

U pripremi za održavanje treće sjednice Skupštine Kantonalne organizacije SDA HNK, izlagači koji su zaduženi po društvenim oblastima: kultura i sport, informacija o oblasti saobraćaja u HNK, gradnji autocesta i brzih cesta, magistralnim cestama, regionalnim putevima, stanju u međunarodnoj zračnoj luci – Aerodromu Mostar i JP Željeznice BiH-Hercegovačko-neretvanski kanton, u skraćenoj formi prezentirali su svoje referate, te je definirana kompletna struktura materijala koji će se naći pred delegatima, nakon čega je Izvršni odbor  usvojio prijedloge akata koji će se naći na Skupštini Kantonalne organizacije SDA HNK.

error: Content is protected !!