Održana 13. vanredna sjednica Skupštine HNK-a

U Mostaru je 15.6.2022. godine održana 13. vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na sjednici je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNK.

Činjenica je da već duži period nema komesara policije, nedostaje 235 policijskih službenika, a nekih šezdesetak službenika se ne može penzionisati.

Skupštinski poslanici imenovali su potom članove Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.

Usvojena je i Odluka o  pokretanju postupka za dodatno zaduženje po sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine za Projekat „Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH“ u iznosu od 12 miliona KM.

Poslanici su raspravili i o Odluci o izmjenama Odluke o osnivanju lovišta u HNK, te o Informaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o stanju u oblasti šumarstva na području HNK.

Istaknuto je kako će se poslanici izjasniti nakon što se Vlada očituje o amandmanu, podnijetom od strane Kluba Bošnjaka, na predloženu Odluku.

Kada je u pitanju Informacija o stanju u oblasti šumarstva, usvojen je zaključak  da resorno Ministarstvo u roku od 30 dana o ovoj temi obavi razgovore sa svim zainteresiranim dionicima i na osnovu tih razgovora uradi prijedlog mjera, te ih dostavi Skupštini.