Elvedin Grcić: Zastupnici SDA su cijeli mandat radili kao tim

Elvedin Grcić, aktualni zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ispred Stranke demokratske akcije (SDA), kandidat je na općim izborima ove godine za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine. Za Dnevni list govori o radu u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, očekivanjima i planovima za nadolazeći period.

Gospodine Grciću ponovno ste na listi, ali ovaj put za Parlament FBiH. Što Vas je motivisalo?

-Čast mi je biti kandidat SDA, stranke koja je tokom proteklih godina iznijela sve bitne i životno važne procese u Bosni i Hercegovini. Kroz svoj dosadašnji rad, političkog djelovanja kao vijećnika Općinskog vijeća u Prozoru, prepoznat sam prvenstveno od strane birača, a u aktualnom sazivu Skupštine HNK-a, ukazano mi je povjerenje da kao Predsjednik Kluba SDA i Predsjednik Kluba zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini HNK-a budem sudionik pokretanja novih inicijativa, iznalaženja kvalitetnijih zakonskih rješenja u interesu zajednice i izgradnji boljeg društva. Djelima sam pokazao da razumijem stanje običnog čovjeka i našeg naroda i da u prvi plan znam staviti stvarne probleme. Svjestan društvene odgovornosti i činjenice da nemamo pravo na opuštanje ili bilo koji drugi vid slabosti, prihvatio sam ukazano povjerenje da se nađem ponovno na listi, kao kandidat SDA za Parlament FBiH, u uvjerenju da stečenim iskustvom i znanjem, mogu doprinijeti napretku naše zemlje.

Kako ocjenjuete Vaš rad u Skupštini HNK-a?

-Rad bilo kojeg zastupnika, kao pojedinca, u Skupštini teško je vrednovati brojčanom ocjenom. Timski rad je ipak nešto drugo, a zastupnici SDA su cijeli mandat radili kao tim. U tom timu, kolege me poznaju kao osobu lišenu svake vrste populizma, dostupnu za sve sugestije i primjedbe, spremnu na kompromisna rješenja, ukoliko ne narušavaju koncept naše ideje. Iskrene namjere, marljiv i predan odnos ka postavljenim ciljevima, za mene su jedini ispravan put za opravdanje ukazanog povjerenja i kao takav bi ocijenio svoj rad.

Šta izdvajate kao najznačajnije iz Vašeg mandata u Skupštini?

-Kada se osvrnem na rad Skupštine kroz ovaj mandat, rekao bih, da je bio vrlo zahtjevan i neizvjestan. Obilježen je u određenoj mjeri blokadama rada, blokada izbora Predsjedavajućeg Skupštine u 2019. god., neformiranje izvršne vlasti, pandemija korona virusa, ali unatoč tim izazovima Skupština je učinkovito i primjereno odgovarala na krizu. U nizu strateških dokumenata koje smo u ovom mandatu donijeli, posebno su značajni dokumenti kao što je Prostorni plan HNK-a za desetogodišnje razdoblje, izmjene Ustava HNK-a u pogledu ravnopravnosti konstitutivnih naroda i jezika, Strategija razvoja HNK-a za razdoblje 2021. – 2027. godina, Strategija ruralnog razvoja HNK-a za isto razdoblje. Potom, dodao bih da se kroz zakonska rješenja radilo na poboljšanju kvalitete života građana, uz niz aktivnosti koje se odnose na djelotvorniji sistem zdravstva i učinkovitiju socijalnu zaštitu. Ovdje ističem aktivnosti na poboljšanju materijalnog položaja korisnika boračko-invalidske zaštite na osnovu novoga Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih obitelji, ali i podršku njihove reintegracije na tržište rada kroz programe doškolovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja. Također, blagovremenim usvajanjem budžeta Kantona, financijskih planova zavoda i uprava omgućeni su projekti podrške mladima kroz obavljanje pripravničkog staža u institucijama HNK-a, dodjela stipendija i subvencija, podrška mladim znanstvenicima i dr.

Jeste li zadovoljni kampanjom? Možemo li reći da se dosad radilo o fer kampanji?

-Narod pozitivno reagira i energija na terenu je možda i iznad očekivanja. Posjećenost naših skupova nam pokazuje da uživamo povjerenje naroda unatoč svim pokušajima da se naruši ugled Stranke ili pojedinih kandidata. Na našim skupovima je veliki broj mladih ljudi, možda i više nego prije, koji zajedno sa iskusnim starijim članovima i simpatizerima prepoznaju ovaj povijesni trenutak i ne nasjedaju na lažna obećanja pojedinaca koji su iz privatnih interesa i bez istinske ideologije osnovali raznorazne druge stranke. S naše strane radi se fer kampanja, osjeti se podrška Stranci demokratske akcije i ide pobjeda ako Bog da.

Za kraj poruka glasačima

-Na svima nama je da gradimo bolje društvo, u konačnici svi imamo (ili bi trebali imati) odgovornost prema zajednici u kojoj živimo, društvu, državi. Podržite realnu politiku koja nudi adekvatna rješenja koja su provodiva u praksi, a ne lijepa za čuti i vidjeti. Podržite Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, podržite listu SDA HNK-a i naše kandidate, jer mi ne znamo izdati!

Dnevni.ba

error: Content is protected !!